De provincie Ninh Binh

Wat Halong Bay is ter water, is Ninh Binh ter land.

Ninh Binh In het kort:

 • De stad Ninh Binh heeft weinig te bieden, het is met name de provincie zelf die het bezoeken meer dan waard is.
 • Tips:
  • Huur een scooter, het vervoermiddel bij uitstek
  • Bezoek je Ninh Binh moet je je zéker rond laten varen op een sampan in Tam Coc.
  • Beklim ook de berg met daar boven de Hang Mua tempel, al is het maar om van het schitterende uitzicht te genieten.
   Overigens is de berg is  wel heel moeilijk te vinden
   Draag wel stevig schoeisel, de trappen zijn een ware uitdaging, zeker bij hoge temperaturen, ga vroeg op de dag, bij helder weer, een uur vóór zonsopgang.

   Als je die moeite neemt word je getrakteerd op een schitterende zonsopkomst ..
 • Wij verbleven in de Buffalo Eco Garden Homestay

We hebben een oase van rust geboekt, ver van de herrie die we tot nog toe hebben ondervonden, waar we ook verbleven, overal het getoeter van verkeersdeelnemers, die zo lijkt het wel, hun claxon gebruiken bij elk insect wat de weg oversteekt.
Ons verblijf is echter heel moeilijk te vinden, dat blijkt als we met een taxi er naar toe gaan. De chauffeur heeft duidelijk geen navigatie systeem…
We komen aan bij een luxe resort, inclusief een verkoelend zwembad, wat er wel heel aantrekkelijk uitziet bij de heersende temperatuur van 38 °C.
Dáár willen we wel een poosje doorbrengen.
Maar de werkelijkheid klopt niet met de foto’s die we thuis al hebben bekeken.
Als we ons aanmelden blijkt  dat we dus inderdaad h e l e m a a l verkeerd zitten, maar de taxichauffeur is alweer weg…….
Jammer, men belt een andere taxi, die chauffeur weet het wél te vinden. 

Als we bij onze bestemming aankomen lijkt het alsof we in niemandsland zijn beland, geen wonder dat de 1e taxichauffeur het niet kan vinden, het is er wel heel erg stil en afgelegen. Dat is wel dan wel weer een verademing in vergelijking met onze vorige verblijven, ook is het bungalowpark niet druk bezet. Sterker nog, we zijn de enige gasten. Als we ons hebben aangemeld worden we naar onze bungalow gebracht
   
Deze is geheel uit bamboe en palmbladeren opgetrokken, die heeft dus geen airco, wel 3 ventilatoren. In ieder geval hebben we voldoende ruimte. We genieten wel van de rust en doen deze dag verder niets. Het is ook veel te warm. Als het etenstijd is blijkt dat er niet veel keuze is, andere dagen gaan we maar ergens anders eten, maar dan hebben we wel vervoer nodig. Maar ook daar is een oplossing voor, er zijn daar ook scooters te huur, gelukkig maar, want we zitten erg afgelegen. Als we de eerste keer op pad gaan komen we ergens een winkel tegen waar we de nodige proviand inslaan, water, limonade en wat hapjes.

We rijden door om de omgeving te verkennen, slaan ergens rechtsaf en zien dan pas hoe mooi het landschap is, we gaan terug en oriënteren ons bij de eigenaar van het bungalowpark, op zoek naar interessante locaties. Die zijn er genoeg, we besluiten om vooral een boottocht te maken. Dat is een bijzondere ervaring, we kopen tickets bij Tan Coc, de beste locatie voor een vaartocht. Het is er druk, de bootjes, de meeste bestuurd door vrouwen varen af en aan, het is vooral de lokale bevolking die geniet van een dagje uit.


  
Het is een schitterende tocht, adembenemende uitzichten, we varen door grotten onder de bergen, door een schitterende natuur, omgeven door beboste bergen, heel indrukwekkend. We maken kennis met de lokale bevolking, die zijn ons zeer behulpzaam als we uit moeten stappen om een stukje te lopen. Dorstig als ik ben ontdek ik blikjes frisdrank in de verte. Dichterbij gekomen blijkt het een offerande te zijn aan Boeddha, ik kan het maar beter laten staan…
Op de terugweg ontdekken we steeds meer mooie plekken, onze camera’s raken oververhit.


Het volgende doel wat we  willen bezoeken is het Hang Mue viewpoint, deze ligt op de top van een berg en is te bereiken via een trap, die helemaal naar de top leidt. De uitzichten daar moeten heel indrukwekkend zijn. Die moeten we bekijken, maar wat is dat een klim zeg! Bovendien zijn de treden ongelijk, wat het beklimmen sterk bemoeilijkt, we rusten meerdere malen uit, mede door de warmte die veel van ons uithoudingsvermogen vergt, ja, die is nu eenmaal niet optimaal. Maar het beklimmen is de moeite meer dan waard, eenmaal boven worden we getrakteerd op prachtige vergezichten.
We zijn niet de enigen, we komen een bruidspaar tegen en een Vietnamese
die graag op de foto wil, dat maken we overigens vaak mee.
. 

 

 

Het is inderdaad adembenemend mooi, nu zijn we tóch al buiten adem, maar het uitzicht is schitterend, de nevel geeft er ook nog een bijzonder accent aan.